De juiste schokbrekers en vering voor crossmotoren en quad.

Crossvering en schokbrekers

Bij het aanpassen of wedstrijd klaar maken van de crossmotor of quad wordt vaak eerst gedacht aan het motorblok en de bijbehorende onderdelen. De motor moet sneller, beter en sterker. Vaak wordt daarna nog wel gekeken naar crossbanden en de ophanging, maar de meeste rijders vergeten essentiële onderdelen als de voorvork, schokdempers en vering. Als de schokbreker of voorvork goed werkt, dan heb je minder last van de oneffenheden op de baan. De schokbreker of de voorvork vangt de klappen op die anders direct op de rijder zouden komen. Daarnaast zorgt de schokbreker ervoor dat de wielen contact houden met de baan.

 

 

Aangepast vering

Aangepaste of speciale vering zorgt voor meer tractie, stabiliteit en daarnaast ook meer comfort. Als je meer comfort ervaart tijdens het rijden, is het mogelijk om betere rondetijden neer te zetten.

De juiste vering

Voor quads en crossmotoren zijn er verschillende dempers en veringen te verkrijgen. De afstelling kan enorm verschillen per rijder en per ondergrond. Zo kunt u zich voorstellen dat de afstelling van een hobby rijder van 90 kilo anders is dan bij een wedstrijdrijden van 70 kilo. Daarom luisteren wij goed naar de klant om een goed advies te geven, want het is niet altijd nodig om de complete schokdemper te vervangen. Vaak is het ook mogelijk om de standaard vering of schokdemper aan te passen of te modificeren naar de wensen van de klant.

In de standaardvoorvork kan bijvoorbeeld het binnenwerk vervangen worden door een cartridge kit. Dan kan bijvoorbeeld gekozen worden voor de kits van Öhlins of Wilberts zonder dat de complete voorvork vervangen hoeft te worden. Maar dit zorgt wel direct voor een grote verbetering in demping en tractie. Als bijkomende voordeel hebben deze set ook meer afstel mogelijkheden.

Bij de schokbrekers van Öhlins of Wilberts zijn de afstel mogelijkheden ook een stuk groter dan bij de originele delen. Bijvoorbeeld kunnen tussen verschillende wedstrijden door de schokdempers worden aangepast naar de eigenschappen van een bepaald type baan (zand- of hardebaan).

Veringen en schokdempers = maatwerk

Het is van belang dat voor de rijder de juiste schokbreker wordt uitgezocht en goed wordt afgesteld naar de wensen van de klant. Dit is niet alleen belangrijk om sneller en comfortabeler te rijden maar ook voor de veiligheid. Met een verkeerde afstelling of onbalans in de dempers kan dit tot gevaarlijke situaties leiden en dit vooral bij hogere snelheden.

Stuurdempers

Wij hebben ook verschillende soorten stuurdempers voor quads en motoren. De stuurdempers zorgen voor meer stabiliteit tijdens het rijden en dat zorgt ervoor dat de machine beter bestuurbaar is. Vaak hebben rijders last van verzuring in de armen of arm-pump, dit kan met een goede demper vaak al erg verminderen. De meeste problemen doen zich vaak voor, bij hoge snelheden en technisch bochtenwerk.

Cross-schokbrekers kopen?

Zoals eerder vermeld is een goede schokbreker afhankelijk van verschillende factoren. Daarom is het belangrijk dat wij precies weten wat de klant wil en wat zijn doeleinde is. Hierna kunnen wij de opties bespreken met de klant en vervolgens zorgen dat de standaardveer wordt aangepast. Ook is het mogelijk om de juiste schokbreker te bestellen en te zorgen voor de juiste afstelling.

Bent u geïnteresseerd in een nieuwe schokbreker of heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend advies.